Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda ogromnego trudu. co to jest kawiarka Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film