Meandry kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite tradycje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, jakie typowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym i w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest wyborna oraz sycąca.