Aby w pełni wydedukować sedno szablonowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołożyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była stereotypowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednak z nieraz pojawiło się również oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska oraz Węgier.
Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
• Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z gigantyczną ilością mięsa oraz kasz.
• Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
• Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
• Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezmiernie pikantnych sosów lokalnych.
Staropolska kuchnia – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w największym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną cechą kuchni polskiej jest wiele typów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz towarów mięsnych.
Przyprawy stereotypowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w standardowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.