Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jakkolwiek także cudownie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.

Naturalne desery minimelts

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z słuszną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową dawką malin albo jakimś interesującym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Akcesoryjnym atutem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu