Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Klasyczne włoskie posiłki

Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. kuchnia włoska w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film